Hoe zit dat met holacracy?

Ons besturingsmodel is gebaseerd op holacratie en niet zonder reden. Wij zijn softwareontwikkelaars met een ruime ervaring in de techniek en de organisatie van het proces softwareontwikkeling. We hebben onze sporen verdiend in het ontwerpen en implementeren van agile methoden zoals Scrum, Kanban, Lean software development en het Scaled Agile Framework (SAFe). Onze conclusie is dat Respellion de beste bijdrage levert aan onze purpose als we ons organiseren op basis van de agile mindset in combinatie met een dynamische en transparante structuur zodat we in staat zijn voortdurend bij te sturen.

Holacratische organisaties werken met een organische, platte structuur van “cirkels” (teams). Hierin vervult iedereen zijn eigen “rollen” met duidelijke gedefinieerde verantwoordelijkheden. Iedere medewerker is de “manager”van zijn eigen rollen en draagt de volledige verantwoordelijkheid voor het functioneren hiervan.
In de praktijk uit zich dat in vergaderingen met een strikte en heldere structuur waarin ruimte is voor initiatief en invloed van alle medewerkers. We geloven niet dat dit de perfecte organisatiestructuur is maar het geeft ons wel de mogelijkheid om spanningen en problemen als brandstof te laten dienen voor de ontwikkeling van de organisatie. Het vereist een cultuur waarin medewerkers elkaar kunnen vertrouwen, moed tonen, gedisciplineerd zijn en een ondernemende mentaliteit omarmen.

Wij geloven niet in vastgestelde functieprofielen omdat dit voorbijgaat aan de individuele talenten van mensen. In een holacratie bepaal je zelf welke rollen je vervult, afhankelijk van wat er nodig is voor het team en waar jij energie van krijgt. Onze organisatie bestaat daarom uit cirkels van rollen, waar mensen de verantwoordelijkheid voor nemen. Als ervaren softwareontwikkelaars weten we namelijk dat deze autonome en zelfsturende manier van werken heel effectief is.

In een scrum-team zijn we dit al veel langer gewend, alle teamleden zijn daar “ontwikkelaars” die op basis van hun T-Shaped profiel alle werkzaamheden verrichten die nodig zijn om de product backlog op te leveren. Een T-shaped professional is iemand die in één discipline of werkveld veel expertise heeft en in meerdere aanpalende disciplines een goede basiskennis heeft. Hiedoor is een frontend ontwikkelaar dus in staat om testwerkzaamheden op te pakken, een tester kan een informatieanalyse uitvoeren en backendontwikkelaars zijn uitstekend in staat om een UX design op te zetten. Wij denken dat het een illusie is om ernaar te streven dat iedereen alles moet kunnen. Een ontwikkelteam is echter wel effectiever als alle teamleden zich ontwikkelen als T-shaped professional. En dat sluit weer uitstekend aan bij onze visie op een organisatie die ook effectiever is als ze zich structureert op basis van rollen.